Blog

Görme Engelliler İçin Kitap Seslendirme

görme engelliler için sesli kitap

Görme engelli bireyler için kitap seslendirme onların kitap okuması oldukça zor olduğu için çok önemlidir. Kabartma yazılar ile bazı eserleri okuma olanakları olsa da bu hem çok zaman almakta hem de her kitaba bu şekilde ulaşmaları mümkün olmamaktadır. Bu yüzden sesli kitaplar büyük bir kurtarıcı olmaktadırlar. Bu konuda gönüllülük esasına dayanan kitap seslendirme ve ücretli kitap seslendirme etkinlikleri mevcuttur.

Görme Engelliler İçin Kitapların Seslendirilmesi Aşağıdaki Adımlarla Gerçekleştirilir:

  1. Kitabın Seçimi: Öncelikle, görme engelliler için uygun olan kitapların seçilmesi gerekiyor. Bunlar sesli kitap, braille yazısı ve büyük boyutlu yazı gibi formatlar olabilir. Braille yazısı ile yayınlanan kitapların taşınması güç olduğu için yolculukta ya da dış ortamlarda okunma imkanı bulunmamaktadır. Buna ek olarak her kitap bu şekilde yayınlanmadığı için görme engelliler için kitap seslendirmek çok kıymetlidir.
  2. Seslendirme İşlemi: Kitabın seslendirme işlemi, profesyonel bir ses kaydedici ve seslendirici tarafından yapılır. Seslendirme işleminde, kitabın metni okunurken, arka planda gürültü ve diğer istenmeyen seslerin oluşması engellenir. Aynı zamanda, seslendirilen kitap, düzenli olarak revize edilir. Seslendiren kişi kendi duygularını sesine yansıtmamalıdır. Dinleyici kitabı kendi duyguları ile dinlemelidir. Bu yüzden tek tip ses ile düz bir şekilde okuması çok önemlidir.
  3. Seslendirme Formatı: Seslendirme için farklı formatlar mevcuttur. Bunlar arasında MP3, CD, DVD vb. yer alır. Seslendirme herhangi bir platformda kullanılabilir. Görme engelli bireyler sesli kitaplara her ortamdan kolayca ulaşabilmelidir.
  4. Kitap Dağıtımı: Kitap, uygun bir şekilde dağıtılmalıdır. Bunun için, bir kütüphane veya internet üzerinden erişilebilir bir platform kullanılabilir. Bu konuda profesyonel yardım almak ve seslendirilen kitapların daha rahat ulaşılabileceği platformlarda yayınlanmasını sağlamak seslendirmek kadar kıymetlidir.

Görme engelli bireylerin erişebileceği kitap seslendirme hizmetleri de mevcuttur. Bu hizmetler, çeşitli sivil toplum kuruluşları veya hükümet tarafından sağlanabilir. Bazı kurallar çerçevesinde yapılan bu işlem görme engelli bireyler için kitap seslendirme isteği olan kişilerin doğru bir şekilde bu hizmeti vermesini sağlamaktadır.

Kitap seslendirme, yazılı bir kitabın, görme engelli bireylerin de okuyabilmesi için sesli olarak kaydedilmesi işlemidir. Bu işlem, görme engelli kişiler için bir seçenek sunar ve bu kişilerin daha geniş bir kitap arşivine erişmelerine olanak tanır. Kitap seslendirme işlemi, profesyonel bir ses kaydedici ve seslendirici tarafından gerçekleştirilir. Seslendirme esnasında kitap metni okunurken, arka planda istenmeyen gürültü ve diğer seslerin oluşması engellenir. Ayrıca, kitap düzenli olarak revize edilir ve ses kalitesi kontrol edilir. Kitabı seslendirecek bireyin duygularını yansıtmaması çok önemlidir. Okuyucu düz bir sesten kitabı dinlemeli ki kendi duyguları ön plana çıksın.

Seslendirme işlemi tamamlandıktan sonra, kaydedilen ses dosyası farklı formatlarla sunulabilir. Bunlar arasında MP3, CD, DVD gibi seçenekler yer alır.

Kitap seslendirme hizmetleri, sivil toplum kuruluşları veya hükümet tarafından sağlanabilir. Bunların yanı sıra, bazı yayınevleri de kitaplarının seslendirmesini yaparak, görme engelli bireylere erişim sağlamaktadır. Kitap seslendirmesi yapmak isteyen kişiler bu kurum ve kuruluşlara başvuruda bulunabilirler.

Sesli Kitaplara Erişim İçin Aşağıdaki Yolları Kullanabilirsiniz:
  1. Online satın alma: Birçok web sitesi, sesli kitapları satın almanıza veya kiralamanıza olanak sağlamaktadır. Amazon, Audible ve Storytel gibi popüler sitelerden birini ziyaret ederek, birçok farklı kategorideki sesli kitaplara erişebilirsiniz. Ücretli olarak tedarik edeceğiniz bu kitapları indirdikten sonra defalarca dinleyebilirsiniz. Görme engelli bireyler sesli kitaplardan bu şekilde kendilerine bir kütüphane oluşturabilirler.
  2. Kütüphaneler: Bazı kütüphaneler, üyelerine ücretsiz olarak sesli kitaplar sunar. Üye olduğunuz kütüphanenin web sitesini ziyaret ederek, mevcut olan sesli kitapları arayabilirsiniz. İstediğiniz ama sesli hali olmayan kitaplar için de istekte bulunursanız onun da seslendirme yapılması için çalışmalar yapılacaktır.
  3. Mobil uygulamalar: Bazı mobil uygulamalar, üyelerine sesli kitaplara erişim sağlar. Storytel, Audible, Google Play Kitaplar ve Spotify gibi uygulamaları telefonunuza indirerek, birçok farklı kategorideki sesli kitapları dinleyebilirsiniz. Hatta bazı uygulamalar sesli kitaplara ücretsiz ulaşım olanağı sağlamaktadır.
  4. CD ve MP3: Bazı kitaplar CD ya da MP3 formatında satılır. Bu formatlarda sesli kitapları satın alarak, bilgisayarınızda veya taşınabilir cihazınızda dinleyebilirsiniz. Yolculuklarda da oldukça güzel bir yöntemdir.

Görme engelli bireyler için kitap seslendirmek hem ücretli hem de gönüllü yapılacak bir etkinliktir. Bu etkinliği yapmak isteyen her birey bu konuda yardım alabileceği platformlara başvuruda bulunmalıdır. Uygun şartları sağladıkları takdirde seslendirdikleri her kitap görme engelli bireylerin hayatına fayda sağlayacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir