Blog

Görme Engelliler İçin Proje Fikirleri

Görme Engelliler İçin Proje Fikirleri

Görme engelliler için proje fikirleri geliştirmek, onların yaşamlarını kolaylaştırmak ve kendilerine daha fazla bağımsızlık sağlamak için önemli bir adımdır.

Görme Engelliler İçin Proje Fikirleri Örnekleri

Sesli Kitap Kütüphanesi

Görme engelli bireylerin erişebileceği bir çevrimiçi sesli kitap kütüphanesi oluşturarak, kitaplara sesli olarak erişim sağlayabilirsiniz. Sesli kitap kütüphanesi, görme engelli veya okuma güçlüğü çeken kişiler için kitapları seslendirerek erişilebilir hale getiren bir hizmettir. Sesli kitap kütüphanesi, internet üzerinden veya telefonla dinlenebilen sesli kitaplar sunar. Sesli kitap kütüphanesi, ayrıca radyo tiyatrosu, sesli betimlemeli film ve sesli anlatım gibi içerikler de sağlar. Sesli kitap kütüphanesi, Türkiye’de bazı kurum ve kuruluşlar tarafından yürütülmektedir.

Konuşan Kitaplık, Milli Kütüphane bünyesinde hizmet veren bir sesli kitap kütüphanesidir. Web sitesinden veya telefonla ulaşılabilecek binlerce sesli kitap sunar.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sesli Kitap Portalı, İBB bünyesinde hizmet veren bir sesli kitap kütüphanesidir. Web sitesinden veya telefonla ulaşılabilecek yüzlerce sesli kitap sunar.

GETEM E-Kütüphane, Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde hizmet veren bir e-kütüphanedir. Web sitesinden ulaşılabilecek binlerce sesli ve elektronik kitap, radyo tiyatrosu, sesli betimlemeli film ve sesli anlatım sunar.

Sesli navigasyon uygulaması

Görme engelli kişilerin günlük yaşamlarında kolayca kullanabilecekleri bir sesli navigasyon uygulaması geliştirerek, yolculuklarında rehberlik sağlayabilirsiniz.

Sesli navigasyon uygulaması, sizi sesli olarak yönlendiren bir GPS navigasyon uygulamasıdır. Sesli navigasyon uygulamaları, internet bağlantısı olmadan da çalışabilir. Sesli navigasyon uygulamalarından bazıları şunlardır:

Sygic GPS Navigasyon Haritalar, çevrimdışı haritalar, canlı trafik ve hız kamerası uyarıları sunan bir uygulamadır. Apple CarPlay ile uyumludur.

CoPilot, sürücülere odaklanmış bir uygulamadır. Bir bölgeyi tüm ayrıntılarıyla indirmenize ve sesli navigasyon desteği almanıza izin verir.

Google Haritalar en popüler navigasyon uygulamalarından biridir. Kolay ve adım adım yol tarifleri verir. Sesli navigasyon sorunlarını gidermek için yardım sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Braille alfabesi öğrenme uygulaması

Braille alfabesini öğrenmeyi kolaylaştıran görme engelliler için proje fikirleri içinde yer alan mobil uygulama geliştirerek, görme engelli bireylere Braille alfabesi ile iletişim kurabilme yeteneği kazandırabilirsiniz.

Braille alfabesi, görme engelli bireylerin okuyup yazması için kullanılan bir alfabe yöntemidir. İki kolon taşıyan düzen üzerine dizilmiş altı kabartılmış noktadan oluşur. Her iki kolonda üçer nokta bulunur. Noktalardan her biri 64 farklı kombinasyondan birini oluşturması için farklı şekillerde dizilir.

Braille alfabesi öğrenmek için kullanabileceğiniz bazı uygulamalar 

Online Braille Kursu: Emo Teknoloji tarafından sunulan bir web sitesidir. Braille alfabesinin temel kurallarını, harflerini, sayılarını ve işaretlerini öğrenmenize yardımcı olur.

Braille Tutor: Android cihazlar için geliştirilmiş bir uygulamadır. Braille alfabesinin harflerini, sayılarını, noktalama işaretlerini ve kısaltmalarını öğretir. Ayrıca Braille alfabesiyle yazma ve okuma becerilerinizi test edebilirsiniz.

Braille Pad Student: iOS cihazlar için geliştirilmiş bir uygulamadır. Braille alfabesinin harflerini, sayılarını, noktalama işaretlerini ve kelimelerini öğretir. Ayrıca Braille alfabesiyle yazma ve okuma becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olur.

Görme engelli dostu otomobil navigasyon sistemi

Otomobil navigasyon sistemlerinin, görme engelli bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere uyumlu hale getirildiği bir proje geliştirerek, araç kullanırken yol tarif etme ve önemli noktaları belirleme konusunda yardımcı olabilirsiniz.

Görme engelliler için proje fikirleri içerisinde yer alan  görme engelli  dostu otomobil navigasyon sistemi, görme engelli bireylerin araç kullanırken sesli olarak yönlendirilmesini sağlayan bir sistemdir. Görme engelli dostu otomobil navigasyon sistemi, aracın konumunu, hızını, trafik durumunu, yakındaki ilgi noktalarını ve varış noktasına giden en uygun rotayı sesli olarak bildirir. Görme engelli dostu otomobil navigasyon sistemi, ayrıca araç içindeki diğer kontrolleri de sesli olarak kontrol etmeye olanak sağlar.

Görme engelli dostu otomobil navigasyon sistemi ile ilgili bazı örnekler 

Honda Ashirase: Honda tarafından geliştirilen bir sistemdir. Ayakkabıya yerleştirilen bir cihaz ve akıllı telefon uygulamasından oluşur. Cihaz, kullanıcıya ayaklarına uyguladığı titreşimlerle yön bildirir. Uygulama ise rota planlaması ve sesli geri bildirim sağlar.

Wayfindr: Londra merkezli bir sosyal girişim tarafından geliştirilen bir sistemdir. Akıllı telefon uygulaması ve Bluetooth kulaklıktan oluşur. Uygulama, kullanıcıya sesli yol tarifleri verir. Kulaklık ise kullanıcının çevresindeki sesleri duymasını engellemez.

Sesli Adımlar: Türk Telekom ve Boni Global iş birliği ile geliştirilen bir sistemdir. Akıllı telefon uygulaması ve Wi-Fi tabanlı navigasyon teknolojisinden oluşur. Uygulama, kullanıcıya sesli yol tarifleri verir. Wi-Fi teknolojisi ise kullanıcının iç mekanlarda konumunu belirler.

İnternet tarayıcısı eklentileri

Görme engelli bireylerin internet tarayıcılarında kullanabilecekleri eklentiler geliştirerek, web sitelerinin erişilebilirliğini artırabilir ve kullanıcı deneyimini iyileştirebilirsiniz. Görme engelliler için proje fikirleri kapsamında geliştirilen bu uygulama bireylerin internet kullanımını kolaylaştırmaktadır.

Konuşan saat veya takvim uygulaması

Görme engelli kişilerin günü planlamasına yardımcı olacak, görme engelliler için proje fikirleri olarak üretilen bir konuşan saat veya takvim uygulaması geliştirerek, randevuları hatırlatma ve zaman yönetimi konusunda destek sağlayabilirsiniz.

Görme engelli dostu şehir haritası

Görme engelli bireylerin şehirde kolaylıkla yol bulabilmesini sağlayacak bir harita uygulaması oluşturarak, engelli dostu rotaları, hizmetleri ve mekanları göstererek kullanıcıların bağımsız hareket etmelerini sağlayabilirsiniz. Görme engelliler için proje fikirleri olarak geliştirilen bu uygulama daha özgür engelli bireyleri hedeflemektedir.

Bu projeler, görme engelli bireylere katkı sağlayan ve yaşamlarını kolaylaştıran birçok potansiyel fikri temsil etmektedir. Projeyi belirlerken, kullanıcı ihtiyaçlarına odaklanmak ve onların günlük yaşamlarını iyileştirmeye yönelik çözümler sunmak önemlidir. Ayrıca, kullanıcıların geri bildirimlerini ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeyi geliştirmek ve iyileştirmek için sürekli olarak iletişim halinde kalmak da faydalı olacak

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir