Blog

Louis Braille Kimdir? Neden Kör Oldu? Neyi Keşfetti?

Louis Braille'in kara kalem çizimi yapılmış. Kıvırcık saçlı, iki gözü de yumuk, üstünde bir paltosu ve gömleği var

Louis Braille dünya çapında görme engelliler için kullanılan körler alfabesini icat etmiş, 4 Ocak 1809 tarihinde Fransa’nın Coupvray köyünde dünyaya gelmiştir.

Simon Rene Braille deriden koşum ve eyer takımları yapıyordu. Braille, babasının koşum atölyesinde oynamayı çok seviyordu. Gününün büyük bir bölümünü burada geçiriyordu. Üç yaşındayken koşum atölyesinde elinde bulunan deri parçasına bızla (ahşap saplı delici biz iğnesiyle) delikler açmaya çalışıyordu. Deriye çok yaklaştığı sırada elindeki bızın kontrolünü kaybedip sol gözüne sapladı. Birçok tedavi görmesine rağmen hasarlı göz kurtarılamadı.

bizaleti

Ahşap saplı biz el aleti

Louis Braille Neden Kör Oldu?

O günün şartlarından dolayı haftalarca acı içinde inleyen Louis Braille'nin sol gözü kör oldu. Sempatetik oftalmi sağ gözünü de etkiledi ve altı yaşında tamamen kör oldu. Braille bu olayları yaşadığında küçük olduğu için ilk başlarda kör olduğunu anlamadı. Ailesine “Neden her zaman karanlık?” gibi sorular sorardı. Braille için ailesi büyük şanstı. O dönem için çok da alışılmadık bir çaba ile ailesi Braille’nın okuma yazma öğrenmesine, babasının yaptığı bastonlarla köy içinde gidip geleceği yolları öğrenmesine ve gözleri görmemesine rağmen kendi ile barış içinde hayatını devam ettirmesini sağladı. Braille oldukça zeki ve yaratıcı bir çocuktu. Bu durumu rahipleri ve öğretmenlerini etkilemiştir.

Braille alfabesi sayesinde görenlerle birlikte eğitim alabilen bir görme engelli öğrencinin sınıf sıralarında arkadaşlarıyla çekilmiş eski tarihli bir fotoğraf

Louis Braille Hayatı

O dönemlerde kör bir genç için seçilmiş hayat sokaklarda para dilenmekten ibaretti. Oysa Louis Braille daha on yaşındayken Paris’te ki Ulusal Körler Enstitüsü’ne burslu olarak girmeyi hak etmiştir. Bu okuldaki eğitim görme duyusu dışındaki duyular kullanılarak sağlanıyordu ve klasik ezber sistemi uygulanıyordu. Ancak okulun şartları sokaklardan çok da farksız sayılmazdı. Ekmek ve su dışında yemek bulmanın imkansız olduğu bu okulda Braille, org ve çello çalma konusundaki yeteneği ile öğretmenlerinin gözdesi olmuştu.

Louis Braille Ne İcat Etti?

haüy, barbier ve braille'in yazma biçimlerinin gösterildiği üç görsel var

Ulusal Körler Enstitüsü’nün kurucusu ve ilk müdürü olan Valentin Haüy’ün icat ettiği kabartmalı harfler sistemi ile okuma yazma öğrenmişti ancak bu sistem oldukça kullanışsız ve pahalıydı. Karanlık ortamlarda askeri şifrelerin çözülebilmesi için 1821 yılında eski Fransız Ordu Yüzbaşısı Charles Barbier sadece ordu içinde askerleri ile anlaşabileceği çok sayıda çizgi ve noktanın yer aldığı gizli bir yazı sistemi geliştirmiştir. Barbier bu sistemin görme engelliler içinde kullanılabileceğini düşündüğü için Valentin Haüy ile iletişime geçmiştir fakat Haüy bu sistemin görme engelliler için oldukça ağır bir sistem olduğunu bildirir.

Braille Yazıyı Sistemleştirdi

Louis Braille çevresinde görme engelliler için gerçekleşen bu çabaları daha sistemleştirmeye karar vermiştir. On altı yaşında bu konuda çalışmaya başlayan Braille, daha sonra Ulusal Körler Enstitüsü’nde öğretmenlik yaparken babasının kendisi için yaptığı materyallerden faydalanmıştır. Hem babasının ona verdiği kabartmalı ahşap zardan hem de askeri yazışmalar için tasarlanan on iki farklı çizgi ve noktadan oluşan alfabeden esinlenerek şuan da dünya çapında kullanılan Braille alfabesini tasarlamıştır.

Noktalar Savaşı

1825’te bitirdiği çalışmasını arkadaşlarına ilk gösterdiğinde arkadaşlarından onay almıştır. Ancak öğretmenleri bu sistemin karmaşık olduğunu ve görme engelli bireylerin bu sistemle diğer insanlardan ayrılacağını ifade ederek onaylamamışlardır. Kendi okulundan olumsuz dönüt alınca çalışmasını birçok okula da kabul ettirmeye çalışmış fakat hepsinden olumsuz cevap almıştır. Bunun en büyük nedeni o dönem görme engelliler için yapılan çok fazla çalışma olması ve bu çalışmaların sahiplerinin büyük rekabet halinde olmalarıdır. Komitelerin toplandığı, tartışmaların yapıldığı, makalelerin yazıldığı bu döneme “Noktalar Savaşı” denmiştir.

Braille kitap okuyan iki çocuk görseli, görselin sağında ve solunda iki farklı çocuk braille kitap okumaya çalışırken resmedilmiş, arkalarında kütüphane görülüyor

Louis Braille'in Bulduğu Alfabenin Kullanılışı

Louis Braille’nin oluşturduğu Braille Alfabesi onun ölümünden altmış yıl sonra onaylanmış ve diğer tüm alfabeler kaldırılmıştır. Özel karakterli diller dışında tüm dillere uyarlanmıştır. Bu alfabe dünya çapındaki bütün görme engelli insanlar için ışık olmuştur. Braille sistemi daha sonra matematik ve müzik için de uyarlamıştır. Braille’nin hayatına baktığımızda almamız gereken en önemli ders eğitimin her engeli aşacağıdır. Louis Braille kendisine verilen eğitim ile yetinmeyip kendisi gibi görme engelli olan insanlar için de ne yapabileceği üzerine uzun dönem çalışmalarda bulunmuştur. Önüne birçok engel çıkmasına rağmen pes etmeyip çalışmalarına ısrarla devam etmiştir.

Louis Braille aydın, çalışkan ve zeki bir öğrenciydi. Başına gelen o kadar zorluğa rağmen hiçbir zaman pes etmemiş aksine her engeli aşmak için daha çok çalışmıştır. Onun en büyük şansı iyi bir aileye sahip olmaktı.

Louis Braille Neden Öldü?

Louis Braille, tüberküloz sebebiyle 6 Ocak 1852 yılında Paris’te hayatını kaybetmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir