Blog

Helen Keller Kimdir? Helen Keller’in 10 Sözü

Helen Keller - Küçük bir kızken çekilmiş fotoğrafı. Sandalyede oturmuş, elindeki kabartma kitabı okuyor.

Helen Keller'in Hayatı

Helen Keller, 27 Haziran 1880 yılında Amerika’nın Alabama kırsalında çiftçilik yapan bir ailenin, sağlıklı bir çocuğu olarak dünyaya geldi. Ancak bu çok uzun sürmedi. On dokuz aylıkken geçirdiği ateşli bir hastalık sonucu hayatta kalmayı başarmış. Ama bu hastalık görme, işitme ve konuşma becerilerini elinden almıştır. Bundan sonrası Helen ve ailesi için oldukça zor geçmiştir. Çünkü bu yetileri olmayan Helen oldukça huysuz ve bakımı zor bir çocuk haline gelmiştir. Hem annesi hem de babası Helen’in tedavisi için birçok araştırma yapmıştır. Birçok doktora gitmişler ancak hepsinden olumsuz sonuç almışlardır. Helen altı yaşına geldiğinde annesi Kate Keller kızını Baltimore’da bir doktora daha götürmüş ondan da Helen’in artık bir daha duyamayacağını, göremeyeceğini ve konuşamayacağını öğrenmiş. Ancak çocuğu eğitmek için sağır çocuklarla çalışan bir uzman ile görüşmeleri gerektiği önerisini almıştır.

Helen Keller ve Graham Bell'in Birlikte Çekildiği Bir Fotoğraf

Helen Keller'in Eğitimi

Helen Keller’in eğitimi için ailesi Alexander Graham Bell’e başvurmuştur. Telefonun da mucidi olan Graham Bell o dönemde işitme engelli çocukların eğitimine adamıştı kendisini. Bell, Helen için Perkins Enstitüsü’nde ki Anne Sullivan ile görüşmelerini önerdi.

Anne Sullivan ailesinden sonra Helen’in için en büyük şansı olmuştur. Anne Sullivan, Helen’e okuma yazmayı, konuşmayı öğretti. Normal bir eğitim alması için büyük çaba gösterdi.

Bu bir öğretmenin karanlığa ve sessizliğe hapsolmuş bir çocuğun hayatında neler değiştirebileceğinin hikayesi olmuştur. Sullivan, Helen’in öğrenmesini istediği nesneleri eline veriyor, Helen’in o nesneyi dokunarak tanımasını istiyordu. Zihninde somutlaştırarak tanıdığı nesnenin isimlerini de avucuna yazıyordu.

Bu öğrenme yöntemi Helen için eğlenceli bir oyuna dönüşmüş içindeki öğrenme isteğini artırmıştır. Her gün artan bu ışığı fark eden Sullivan Helen ile daha fazla ilgileniyordu. Helen Braille alfabesini çözerek okumayı söktü.

Okumayı öğrenmesi yeni bir ufuk açmıştı Helen’e. Hiç durmadan sürekli okuyordu. Artık konuşmayı da öğrenmek istiyor bunun için de çok çalışıyordu. Gerçek anlamda hiçbir zaman anlamlı konuşamasa da insan sesleri çıkarmayı bazı kelimeleri söylemeyi başarmıştır. Helen Keller 1893 yılında Latin harflerini öğrenmiş, Latince kitap okuyup anlar duruma gelmiştir.

Helen Keller ve öğretmeni Anne Mansfield Sullivan aynı fotoğraf karesinde. Her ikisi karşılık sandalyelerde oturmuş ve yüzleri birbirine dönük vaziyette. Helen öğretmeninin dudağına dokunuyor.

Helen Keller'in Üniversite Hayatı

1894 yılında New York’ta bulunan sağırlar okuluna giden Hele’in bu okulun seçilme nedeni dudak okumayı çok iyi öğretmesiydi. Helen bu okulda iki yıl eğitim almış, matematik, coğrafya, Almanca ve Fransızca öğrenmiştir. Sullivan bu okulda da Helen’in yanında olmuş, derslerde anlatılanları Helen’in avucuna yazarak anlamasını sağlamıştır. Okunması gereken tüm kitap ve makaleleri Braille alfabesi ile yazarak Helen’in kolaylıkla okumasını sağlamıştır. Helen’in en büyük hayali üniversiteye gitmekti. 1900 yılının sonbaharında şimdi Harvard Üniversitesi ile birleşmiş olan, kadınların devam ettiği Radcliffe College adlı yükseköğrenim kurumuna gitmeye başladı. Üniversite giriş sınavında soruları Helen için çeviren daha sonraki eğitim sürecinde bir an olsun yanından ayrılmayan Sullivan tüm hayatı boyunca hep yanında olmuştur.

Üniversiteyi Bitiren İlk Görme ve İşitme Engelli

Helen Keller kütüphanede elinde büyükçe bir kabartma kitabı tutarken ve oldukça yaşlanmışken çekilmiş bir fotoğrafıHelen Keller 1904 yılında üniversiteyi bitiren ilk görme ve işitme engelli birey olarak tarihe geçmiştir. Resmi olarak eğitim hayatı bu okul ile bitse de birçok üniversiteden yaşamı boyunca onursal doktora derecesi almıştır. Helen Keller, yaşamını anlattığı ilk kitabı olan “The Story of My Life” kitabını yazdıktan sonra ülke çapında ünlenmiştir. Bu kitabın yayınlanmasını sağlayan sosyalist eleştirmen John Macy daha sonra Anne Sullivan ile evlenmiştir. Helen artık John ve Anne ile birlikte Massachusetts’da yaşamaya başlamıştır. Bu dönemde yazdığı “Yaşadığım Dünya” kitabı ile ve John Macy’in etkisi ile sosyalist düşünce ile tanışmış bu alanda makaleler kaleme almıştır. 1909 yılında Massachusetts Sosyalist Partisi’ne üye olmuştu. Sosyalizm üzerine yazdığı makaleleri de 1913 yılında “Karanlığın İçinde” kitabında toplamıştır. 1919 yılında Hollywood  Helen’in hayatını anlatan bir film yaptı ancak Helen2in de beğenmediği bu film çok tutulmadı. Helen ve Anne vodvil turneleri yani toplumsal sorunları mizahi bir dille hicveden bir tiyatro yaparak geçimlerini sağlıyorlardı.

Engellilerin Eğitimi için Yaptığı Katkılar

1918 yılında Helen, Anne ve John New York’a yerleştiler. Turnelerden hatırı sayılır miktarda kazanıyorlardı. Kazandıkları para Amerikan Görme Engelliler Vakfı’na gelir olarak kullanılıyordu. Helen Keller toplanan paralar ile görme engelli bireylerin ailelerinin yaşam koşullarını iyileştirmek için büyük emek harcamıştır. 1931 yılında körlere ait bir cemiyete verilmek üzere bir milyon dolar yardım toplamıştır. Bunun ardından iki milyon dolarlık fonu olan Helen Keller Fonu’nu kurmuştur. Anne Sullivan 1936 yılında ölünce Helen çok etkilenmiş olsa da çalışmalarına ara vermeden devam etmiştir. Helen Keller 1964 yılında ABD’nin en büyük sivil madalyası olan özgürlük madalyasını aldı. 1968 yılında, 88 yaşında hayata veda etti.

Parmak Uçlarında Yaşamı Buldu

Amerikalı bir pedagog olan Helen Keller'i diğer pedagoglardan farklı kılan şey kör, sağır ve dilsiz olmasıydı. Kendisi 5 dili konuşabiliyordu (İngilizce, Almanca, Fransızca, Latince ve Rusça). Bunlar bize gösterdi ki; istedikçe ve yeterli derecede çalıştıkça hiçbir şey başarmaya engel değil. Bakan körlerden, işiten sağırlardan ve konuşan dilsizlerden  geçilmeyen bir dünyada, O, hiç şüphesiz gören bir kör, duyan bir sağır ve kendini ifade edebilen bir dilsizdi.

Helen Keller Sözleri

Azmiyle başardıkları milyonlarca insan için esin kaynağı oldu. Ondan geriye yadigar kalan on özlü sözünü sizler için derledik:

Başarı ve mutluluk sizin yaşam duvarınızdır. Mutlu olmak ve zorluklara karşı yenilmez bir duruş oluşturmak için, mutluluğun sizin doğanız olduğunu kabullenmelisiniz.

Karakter kolaylık ve sükûn içinde geliştirilemez. Sadece denenme ve acı çekme yoluyla ruh güçlenebilir, görüş berraklaşır, istek körüklenir ve başarı elde edilir.

Hayat, ya cesaretle yaşadığınız bir macera ya da hiçbir şeydir. Bir mutluluk kapısı kapandığında diğeri açılır. Ancak biz kapanan kapıya o kadar uzun bakarız ki, bizim için açılmış bulunan yeni kapıyı görmeyiz.

Dünya işlerindeki payım sınırlı olabilir, ama değerlidir.

Bir mutluluk kapısı kapandığında diğeri açılır. Ancak biz kapanan kapıya o kadar uzun bakarız ki, bizim için açılmış bulunan yeni kapıyı görmeyiz.

Dünya ıstırap dolu olsa da yaşama sevinci çoğu zaman ağır basar.

Uygulanmayan fikirlerin hiçbir değeri yoktur.

Hayattaki en güzel şeyler gözle görülmez veya dokunulmaz. Onları kalpte hissetmek gerekir.

Eğer hayat sadece sevinçle dolu olsaydı, hiçbir zaman cesur ve sabırlı olmayı öğrenemezdik.

Yüzünü güneşe çeviren insan, gölge görmez.

Helen Keller, "Her Şey Su İle Başladı" adlı bir kitap kaleme almıştır. Okunması tavsiyemizdir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir