Blog

Beyaz Baston Eğitimi Nasıl Olmalı?

Yeşil bir arka plan. Ortada gözünde gözlüğü, elinde beyaz bastonu olan görme engelli bir kız çocuğunun çizimi yer alıyor. Etrafında bulut çizimleri, eğitime işaret eden kalem, gönye, kitap çizimleri yer alıyor. Görselde şu yazılar yer alıyor: Görme engelliler için beyaz baston eğitimi, ne zaman başlamalı, #bastonumabasma. Bunlar dışında Emo Teknoloji'nin logosu ve sosyal medya adresleri bulunmakta.
Görme engellilere beyaz baston kullanımı anlatılırken zemine dair ipuçları verilmelidir. Örneğin çıkıntılı, yokuş, iniş, ıslak, kuru gibi işaretlerin ne anlama geldiği anlatılmalı ve fark ettirilmeli. Ön, arka, sağ, sol, yukarı, aşağı, üst, alt gibi yön kavramları belletilmelidir. Yakın, uzak, uzun, kısa, dar, geniş, metre, santimetre, yüksek, alçak, sığ, derin gibi ölçü kavramları öğretilmelidir.

Çocuklar, kavramları anlama noktasında erişkinler kadar başarılı değildir. Bu sebeple anlatım onların seviyesine inilerek yapılmalıdır. Meseleleri karmaşıklaştırarak usanç ve bıkkınlık oluşturmamalı. Bir kere anlatmayla öğrenilmesi beklenmemeli. Bastonu tutmayı öğrendikten sonra çocuk, kendi başına eşyalara çarpmadan yürümek konusunda bol bol egzersiz yapmalıdır. Egzersiz esnasında yapılan hatalar düzeltilir.

Eğitime Ne Zaman Başlanmalı?

Görme engelli çocuklara 3-4 yaşından itibaren baston eğitimi verilmesini öneriyoruz.
Baston Dışında Başka Seçenek Var mı?
Rehber köpek, rehber insan ve elektronik araçlar gibi seçenekler mevcuttur. Ancak bunlar oldukça pahalı yöntemlerdir. Ayrıca görme engellinin rehber köpek kullanabilmesi için 16 yaşından büyük olması gerekir. Ülkemizin trafik kural ve koşulları rehber köpek için maalesef elverişli değildir.

Hangi Bastonu Tercih Etmeliyiz?

Plastikten, ağaçtan, metalden, alüminyumdan, grafitten, titanyumdan, fiberglass veya fiberkarbondan yapılan pek çok beyaz baston bulunmaktadır. Genelde maliyeti daha düşük olması nedeniyle alüminyum alaşımlı bastonlar alınmaktadır. Yardım kuruluşları tarafından da bunlar dağıtılmaktadır. Maalesef bunların mamülü zayıf olduğu için uzun ömürlü değildir. Çok çabuk esnemekte ve kolayca deforme olmaktadır. Görme engelliyi yarı yolda bırakabilir ve daha kötüsü kazaya sebebiyet verebilir. Bu sebeple baston tercihi yapılırken malzemesine çok dikkat edilmesi gerekir. Sonuçta bastona görme engelliler canlarını emanet etmektedirler. Bu mesele son derece hassastır.

Hangi Baston Boyunu Seçmeliyiz?

80 cm’den 180 cm’ye kadar çeşitli uzunluklara sahip bastonlar bulunmaktadır. Burada tercih kişinin boyuna göre değişiklik gösterir. Bastonu göğüs çukuru hizasında kullananlar ve omuz hizasında kullananlar var. Her ikisinin de avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Omuz hizasında olan bir bastonun kalabalık yerlerde kullanılması zordur. Zira uzunluğu sebebiyle insanlar basıp kırabilirler. Çukur hizasında olan bastonun kullanılması da etki alanını uzun olana göre düşürebilir. Ancak görme engellilerin çoğu göğüs çukuru hizasında olan bastonları tercih etmektedirler. Bastonun olması gereken boyuttan kısa olması hâlinde beklenen fayda elde edilemeyecektir.

Bastonlar İç ve Dış Mekan Olarak İkiye mi Ayrılıyor?

Uçları ince olan bastonlar genelde iç mekanda kullanılır. Dışarıda sağa sola sallarken ince uçların kullanımı zor olur. Bina içinde daha elverişlidir. Dış mekanlarda ise uçları daha kalın olan bastonlar tercih edilmelidir. Örneğin satışını gerçekleştirdiğimiz “Graft Kanada Bastonu” için diyebiliriz ki; özellikle dış mekanda performans canavarıdır. Hele ucuna, portakal tipi dönebilen baston ucu takılırsa kaldırım taşları kırık bile olsa asla kullanıcına sorun yaşatmaz. Mazgallar hak getire.
Gençlik ya da yetişkinlik döneminde görme duyusunu kaybeden kimseler doğal olarak bunalıma girer. Ve böyle kimseleri korku kaplar. Artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını düşünürler. Bu korkuların aşılması için baston kullanımının öğrenilmesi son derece faydalıdır. Kişi, baston ile tekrar hayata karışabilir. Sosyal çevresinden kopmaz. Ayrıca baston kullanımı kişileri minnet duygusundan, birilerine sürekli bağımlı olmaktan da kurtarır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir