Blog

Dünya Görme Günü

Dünya Görme Günü için hazırladığımız görsel. Görselde şunlar yer almakta: Arka planda dünya haritası. Ön tarafta göz çizimi, altında Dünya Görme Günü, Ekim Ayının 2.Haftası, Dünya Sağlık Örgütü yazısı yer alıyor. Bunlar dışında emo teknoloji logosu ve sosyal medya adresleri var.

Her yıl ekim ayının ikinci perşembe günü kutlanan Dünya Görme Günü (World Sight Day), körlük ve görme bozukluklarına dikkat çekmek maksadıyla küresel çapta düzenlenen bir etkinliktir. İlk olarak 2000 yılında Uluslararası Lions Kulübü Vakfı’nın SightFirst Kampanyası tarafından başlatılmıştır.

Dünyada en az 2.2 milyar, Türkiye’de ise 8.4 milyon kişide görme bozukluğu olduğu tahmin edilmektedir. (DSÖ) Görme bozukluğunun etkileri her yaş grubunda farklı gelişir. Çocuklarda motor, duyusal, sosyal becerilerin gelişiminin belirgin olarak gecikmesine yol açarken, okul başarısını düşürür ve bu durumun etkileri maalesef ki bir ömür boyu sürer. Erişkinlerde ise görme bozukluğu işgücüne katılımı azaltır, sosyal izolasyona, ev ve iş kazalarında artışa sebebiyet verir.

Hastalık meydana gelmeden hastalığı önlemek gerekir. Bunun için sağlıklı beslenmeli ve düzenli egzersiz yaparak göz sağlığını korumaya gayret etmelidir. Sigaradan uzak durmalı, güneşin zararlı etkilerine karşı güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Bilgisayar ekranına göz seviyesinden 10-12 cm aşağıda ve en az 50 cm uzakta olacak şekilde bakılmalıdır. Monitörün aydınlatmasını, bulunulan ortamın aydınlatmasından daha düşük olacak şekilde ayarlamalıdır. Gün içinde mutlaka kısa molalar vererek gözü dinlendirmelidir.

Ekrana uzun süre bakmak bulanık görüşe, ağrıya, yorgunluğa, kızarıklığa ve göz kuruluğuna sebep olabilir. Ekran başında uzun saatler geçirmek göz kırpmayı da unutturabiliyor. Normalde gözümüzü dakikada ortalama 25 kere kırparız. Kırpma hareketi sırasında üst göz kapağı dinlenir. Göz yuvarları gözyaşı ile beslenir ve temizlenir. Kayganlaşan göz yüzeyi net ve berrak bir görüş sağlar. Ekran ile çalışırken bu süre dakikada 10’un altına düşer. Bu durumda gözyaşı buharlaşır ve göz yüzeyi kurur. Ardından gözde yanma, kızarıklık, batma gibi şikayetler oluşur. Bilgisayar kullanırken bilinçli olarak göz kırpmak pek çok şikayetin önlenmesine yardımcı olur. Bu sebeple göz kırpmayı unutmamalı. 😉

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir