Blog

Ezotropya Nedir? Kimlerde Görülür?

Ezotropya Nedir

Ezotropya, gözlerin içe doğru dönmesiyle karakterize edilen bir göz hastalığıdır. Normalde, her iki göz de aynı yöne bakar, ancak ezotropya durumunda, bir göz diğerinden daha içe doğru bakar ve bu da çift görüntüye neden olabilir.

Ezotropya, genellikle nedeni bilinmeyen bir nörolojik bozukluk olabilir veya doğumsal bir rahatsızlık sonucu ortaya çıkmış da olabilir. Akut baş ağrısı veya sinir hasarı gibi bazı durumlar da bu rahatsızlık ile ilişkilendirilebilir. Göz kayması olan kişilerde şiddetli baş ağrıları, göz yorgunluğu ve hatta görme kaybı gibi komplikasyonlar gelişebilir. Bunun nedeni görme konusunda zorlanan göz sinirleri ilişkili olduğu kasları zorladığı için buna bağlı olarak yoğun baş ağrısı oluşur. Hastalığın en çok korkulan evresi de görme kaybına yol açmasıdır.

Ezotropya Tedavisi

ezotropyatedavisi

İçe şaşılık olarak da adlandırılan hastalığın tedavisi, altta yatan nedenlere bağlı olarak değişebilir. Bazı durumlarda iyileşme hızlı ve kendiliğinden olmaktadır. Özellikle bebeklikte tedavi gerektirmeyebilir ve çoğu zaman kendiliğinden iyileşebilir. Ancak ciddi vakalarda cerrahi müdahale gerekebilir. Göz egzersizleri, kontakt lensler ve gözlükler gibi non-invaziv tedavi seçenekleri de mevcuttur.

Gözde meydana gelen kaymayı bazen bir gözlük yardımıyla toparlamak mümkündür. Gözlüklere takılan ilave camlar da çok işe yaramakla birlikte bazı durumlarda bu kayma sadece bu yöntemle iyileştirilememektedir.

Ezotropya rahatsızlığında bazen sağlam gözü kapatıp tembel gözün çalışmasını sağlamak da işe yarayan bir yöntemdir. Ancak hastalığın ilerleyen evresi olan altıncı sinir felçleri ile duane sendromunda aynı zamanda nistagmus blokaj sendromunda cerrahi operasyon olmadan iyileşme görülmesi mümkün değildir.

Ezotropya Kimlerde Görülür?

ezotropyakimlerdegorulur

Ezotropya, genellikle bebeklerde ve çocuklarda görülen bir durumdur. Yoğun olarak dört yaş altında görüldüğü saptanmıştır. Erken teşhis ve tedavi, görme kaybı gibi kalıcı hasar riskini azaltabilir. Bu nedenle, çift görme yaşayan kişilerin hemen bir göz doktoruna başvurması önerilir.

Bu hastalığın yoğun olarak çocuklarda görülme nedeni saptanamamakla birlikte doğumsal faktörler üzerinde yoğunlaşılmaktadır. Buna ek olarak kalıtsal özellikler de göz önünde bulundurulmakta ve aileden gelen bir yatkınlık olduğu saptanmaktadır. Çocuk yaşta ortaya çıkan bu hastalığın fark edildiği an çocuk nörolojisi tarafından değerlendirilmeye alınması önerilmektedir. İlerlemeden fark edilen hastalığın tedavisi hızlı ve kalıcı olmaktadır.

İnfantil Ezotropya Nedir?

Doğum ile gelen gözdeki kayma olup en sık bebeklerde görülmektedir. Hayatın ilk on iki ayında ortaya çıkmaktadır. Daha ileri yaşlarda görülen rahatsızlığa oranla bebeklik dönemindeki kayma daha bariz bir şekilde fark edilmekte ve her iki gözde de farklı yönlere doğru olmaktadır. Gözlük kullanımının zor olduğu bir dönem olduğu için cerrahi operasyon tercih edilir.

Akomodatif Ezotropya Nedir?

Hastalığın bu tabakası en sık görülen ve en kolay tedavi edilen şeklidir. Çok yaygın olarak görülmekle birlikte cerrahi tedaviye gerek duyulmayan bir evredir. Bebeklik döneminden daha sonra bir yaşından itibaren görülür, en sık görüldüğü yaş aralığı 2-3 yaştır. Bu evrede gözlük çok işe yaramakla birlikte bazen gözlüğün çıkması durumunda kayma devam edeceği için hasta kalıcı olarak gözlük kullanımına devam eder.

Tüm Bunlara Ek Olarak:
  • Ezotropya gözlerin içe doğru dönmesiyle karakterize edilen bir göz hastalığıdır. Erken teşhis ve uygun tedavi riskleri azaltabilir ve komplikasyonları önleyebilir. Çift görme yaşayan kişilerin hemen bir göz doktoruna başvurması önerilir.
  • Ezotropya, genellikle çocuklarda ve bebeklerde daha sık görülür. Yaygın olarak bebeklik döneminde ortaya çıkan bu kayma, çoğu zaman doğumsal bir durum olabilir. Hastalığın ayrıca, akut baş ağrısı veya sinir hasarı gibi bazı durumlarda da görülebilir. Yetişkinlerde de ezotropya görülebilir, ancak çocuklar ve bebeklerdeki vakalar daha yaygındır. Cinsiyet faktörü, ezotropyayı etkilemez, yani hem erkekler hem de kadınlar bu hastalığa eşit oranda maruz kalabilir. Erken teşhis ve tedavi, ezotropya ile ilgili riskleri azaltabilir ve komplikasyonları önleyebilir.
  • Ezotropya tedavisi, altta yatan nedenlere bağlı olarak değişebilir. Bazı durumlarda, özellikle bebeklikte, tedavi gerektirmeyebilir ve çoğu zaman kendiliğinden iyileşebilir. Ancak, ciddi vakalarda cerrahi müdahale gerekebilir. Göz egzersizleri, kontakt lensler ve gözlükler gibi non-invaziv tedavi seçenekleri de mevcuttur. Tedavi amaçlarından biri, doğru göz koordinasyonunu sağlamaktır. Göz kaslarını güçlendirmek için yapılan özel egzersizler, çift görme probleminin azalmasına yardımcı olabilir. Bu nedenle, erken teşhis önemlidir ve tedavi seçeneği doktor tarafından belirlenmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir