Görme engelliler için hayat kolaylaştırıcı teknolojiler son zamanlarda oldukça aktif olarak kullanılmaktadır. Teknolojinin engelli bireyler için de gelişmesi, onları hayata daha çok dahil etmek için çalışılması umut vericidir.
Görme engelli bireyler hem iş alanında hem de sosyal hayata dahil olabilmek için birçok yardıma ihtiyaç duyarlar. Bu yardımları bir insandan almaktansa teknolojik bir aleti kullanarak hayatlarını kendi çabaları ile kolaylaştırmak özgüvenlerini daha çok arttırmaktadır.
Görme engelli bireylerin hayata tutunmak için kendi çabalarına daha çok ihtiyaçları vardır. Bu yüzden gelişen ve değişen teknolojiden yararlanılarak onlar için üretilen her ürün çok kıymetlidir.
Görme Engelli Bireylerin Hayatını Kolaylaştıran Bazı Teknolojiler:
WeWalk Akıllı Baston:
Google Maps ve sesli asistan Alexa ile entegre çalışabilen, önündeki engelleri sensörü ve titreşimi ile bildiren, telefonu baston üzerinden kontrol edebilen bir bastondur. Görme engelli bireylerin en sık kullandığı bu teknolojik alet, görme engelliler için hayat kolaylaştırıcı teknolojiler olarak, açık alandaki yürüyüşleri kolaylaştırmakta ve çevreyi tanımalarını sağlamaktadır. Göremeyen bir birey bu baston sayesinde hissetme duygusunu daha yoğun kullanarak önüne çıkan tüm engelleri fark edecektir.
EyeSense:
Türk Telekom’un geliştirdiği bir uygulama olan Eyesense telefonun kamerasını kullanarak etraftaki nesneleri ve renkleri sesle tanıyan bir sistemdir. Bu sistem sayesinde görme engelli birey etrafında olan tüm nesneleri görmüş gibi dinleyecektir.
Dot:
Görme engelliler için yapılmış özel bir akıllı saat olan dot bireyim tüm mesajlarına, tweetlerine, e-postalarına erişebilen ve sözlü söylenen tüm cümleleri yazıya dökerek yanıt verebilen bir saattir.
Talking Money Identifier:
Kağıt para biriminin değerini konuşarak bildiren bir cihazdır. Görme engelli bireyler için hayat kolaylaştırıcı teknolojiler arasında en önemli cihazlardan birisidir. Alış veriş yaparken elinde bulunan paranın değerini dokunarak ayırt edemeyen bireyler için oldukça kullanışlı ve gerekli bir alettir.
Seeing AI:
Microsoft’un geliştirdiği bir uygulamadır. Yapay zekâ üzerinden görsel tanıma ve betimleme teknolojisiyle çalışan bu sistem bireyin dinleyerek görmesini sağlamaktadır. Çevredeki görsel öğeleri, metinleri ve barkodları sesle okuyabilen bir uygulama olmakla birlikte kişiye tüm bu nesneleri gözünün önünde canlandırabileceği kadar güzel tasvir etmektedir.
GPS Cihazları:
Görme engelliler için bilgi ve yönlendirme sağlayan konuşan cihazlardır. Aradıkları yerleri bulmalarına ve dışarıda gezinmelerine yardımcı olmaktadır. Etraftaki hastaneyi, okulu sorduklarında yanıt alabilirler. Adres bulmakta oldukça aydınlatıcı yönlendirmeler sağlanmaktadır.
Ekran Okuyucular:
Görme engellilerin telefon ve internet kullanımlarını sağlamak için yardımcı olan cihazlardır. Ekrandaki metinleri sesle okuyan bu cihazlar kişilerin telefondan ya da bilgisayardan gazete okumalarını, kitap okumalarını ya da gelen mesajları okumalarını sağlar. Daha geniş bir kullanım alanı olan bu cihazlar görme engelli bireylerin hem iş alanında hem de iletişim alanında teknolojiyi kullanmalarını sağlar.
Sesame Phone:
Fiziksel engelliler için geliştirilen bir cep telefonudur. Göz hareketiyle kullanılabilen bir telefon olmakla birlikte görme engelliler için hayat kolaylaştırıcı teknolojiler arasındadır.
Merdiven Çıkabilen Tekerlekli Sandalye:
Bedensel engelliler için geliştirilen bir tekerlekli sandalye olmakla birlikte görme engelli bireylerin de bazı durumlarda kullanması hayatlarını kolaylaştırmaktadır. Özellikle hastalık ve yaşlılık dönemlerinde çok kullanışlıdır. Merdiven çıkabilen ve yüksekliği ayarlanabilen bir sandalyedir. Asansör olmayan binalarda ve sokak aralarında bulunan merdivenlerde çok kullanışlı olmaktadır.
Toyota iBot:
Bedensel engelliler için geliştirilen bir tekerlekli sandalyedir. Dört tekerleği sayesinde merdiven çıkabilen, yüksekliği ayarlanabilen, dengede durabilen ve hızlı hareket edebilen bir sandalyedir. Görme engellilerin için hayat kolaylaştırıcı teknolojiler olarak de birçok alanda kullanması hayatlarını kolaylaştırmaktadır.
Görme engelliler için hayat kolaylaştırıcı teknolojileri kısaca toparlarsak:
- Konuşan cihazlar: Konuşan telefonlar, saatler ve bilgisayarlar görme engellilere kolaylık sağlar.
- Braille satırları: Bilgisayar ekranına takılan braille satırları, görme engellilerin bilgisayar kullanımını mümkün kılar.
- Sesli kitaplar: Görme engelliler için sesli kitaplar, okuma ve öğrenme sürecini kolaylaştırır.
- GPS navigasyon cihazları: GPS navigasyon cihazları, görme engellilerin yönlerini bulmalarına ve hedeflerine rahatça ulaşmalarına yardımcı olur.
- Sesli uyarı cihazları: Sesli uyarı cihazları, ışık lambalarının yanması, cihazların şarj durumları gibi konularda görme engellilere uyarı verir.
- Kablosuz kulaklıklı Bluetooth teknolojisi: Kablosuz kulaklıklı Bluetooth teknolojisi, görme engellilere müzik dinleme, telefon görüşmesi yapma gibi aktiviteleri kolaylaştırır.
- Çubuksuz beyaz bastonlar: Çubuksuz beyaz bastonlar, görme engellilerin yürüyüşü sırasında önlerindeki engelleri tespit etmelerine yardımcı olur.
çok bilgilendirici bir yazı olmuş ellerinize sağlık teşekkür ederim
Çok yararlı bir makale olmuş. Severek takip ediyorum. Teşekkür ederim.