Glokom göz tansiyonu hastalığıdır. Halk tarafından “Karasu Hastalığı” ismi verilen glokom yani göz tansiyonu hastalığı gözün içinde bulunan basıncın yükselmesi sonucu meydana gelmektedir. Glokom günümüzde çok sık görülen bir rahatsızlık olmakla birlikte, erken tanı konulmadığı ve tedavisi yapılmadığı takdirde kalıcı görme kaybına yol açmaktadır.
Glokom, önlenebilir körlük nedenleri arasında en önde gelen sebeplerden birisidir. Halk arasında oldukça sık görülmekle birlikte çok fazla bulgusu olmadığı için çabuk fark edilmemektedir. Gözden kaçtığı için de müdahalesi gecikmekte ve tedavisi yapılamamaktadır.
Glokom, toplum sağlığını tehdit eden bir rahatsızlık olduğu için mart ayının ikinci haftası Glokom Haftası olarak belirlenmiştir ve bu alanda aktiviteler düzenlenmektedir.
Glokom Belirtileri Nelerdir?
Glokom hastalığının en kritik yanı belirtisinin çok az olması ve dikkat çekmemesi. Hastanın bu hastalığı geç fark etmesinin nedeni glokom hastalığında görme kaybı merkezden başlamamaktadır. Gözdeki görme kaybı çevreden başladığı için hastanın iki gözü de açık olduğu takdirde fark etmesi oldukça güçtür.
Göz tansiyonu birden yükselmemekte yavaş yavaş olduğu için de kişi bunu fark etmemektedir. Hastada belirgin bir görme kaybı birden olmaz ancak görme siniri yavaş yavaş ölür.
- Gözün etrafında başlayan ağrılar, bu ağrıların giderek artması
- Gözün içinde bulunan sıvının salınması artar ya da azalırsa bunun sonucunda oluşan baş ağrısı
- Gözde hissedilen sertlik
- Kişinin gözüne bastırması ile oluşan ağrı
- İki göz arasında meydana gelen boyut farkı gibi belirtiler de gözlemlenmektedir.
Göz Tansiyonu Kimlerde Görülür?
Göz tansiyonu rahatsızlığı hemen hemen her yaşta insanda görülmekle birlikte, kırk yaş üzeri bireyler bu konuda daha fazla risk grubu teşkil etmektedir. Bu yüzden yılda bir defa göz kontrolüne gidilmelidir. Ailede göz tansiyonu rahatsızlığı bulunan bireylerin bu konuda daha temkinli olmaları gerekmektedir. Buna ek olarak;
- Kırk yaş üzeri kişilerde
- Genetik yatkınlığı olan bireylerde
- Sigara ve alkol kullanan kişilerde
- Şeker hastalığı olan bireylerde
- Göz yaralanması yaşayan kişilerde daha sıklıkla görülmektedir.
Göz Tansiyonunda (Glokom) Erken Tanının Önemi Var Mıdır?
Glokomun en tedirgin eden yanı geri dönüşünün olmayışıdır. Bu yüzden hastalık ilerlemeden fark edilip kontrol altına alınmaya çalışılması çok önemlidir. Rutin göz kontrolleri sırasında fark edilebilecek olan göz içindeki basıncın artışı hastalık belirtilerinden ilk fark edilenidir.
Göz tansiyonunun erken tanı ve tedavisi düzenli yapılan göz kontrolleri sonucunda ortaya çıkacağı için bu kontroller çok önemlidir. Göz tansiyonundan şüphelenen doktorun tonometre adı verilen bir cihazla kişinin göz içi basıncını ölçmesi ile ortaya çıkabilecek olan hastalık kontrol altına alınmalıdır.
Glokom Tedavisinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?
Göz tansiyonu rahatsızlığı için doktor tarafından tanı konulmasının ardından hedef göz siniri hasarını durdurmak için tansiyonu düşürmeye çalışmaktır. Burada amaç gözün görme yetisini kaybetmesinin önüne geçmektir. Günümüzde bu hastalık için uygulanan üç tedavi yöntemi vardır. Bunlar; İlaç ile tedavi, laser ile tedavi ve cerrahi operasyondur.
İlaç Tedavisi: Göz sinir liflerinin hasarını engellemek amacıyla damla kullanılmaktadır. Glokom tedavisinde kullanılan damlaların bazıları gözün içinde yer alan sıvıyı kurutmayı amaçlarken bazı damlalarda gözün içinde yer alan sıvının gözden akmasını sağlamaktadır. Bu tedaviye kontrollü bir şekilde tahribat durdurulduğu sürece devam edilir.
Damla Sayısını Artırmak
Göz tansiyonunu düşürebilmek için kontrollü bir şekilde damla sayısı arttırılır. Ancak bu tedaviye başlamadan önce hastanın kalp ve damar rahatsızlığı olup olmadığı araştırılır. Çünkü göz tansiyonu hastalığı sürecinde kullanılan damlaların yan etkilerinden en belirginleri solunum zorluğuna ve kalpte ritim bozukluğuna yol açmasıdır.
Lazer Tedavi
Laser Tedavisi: Göz tansiyonu rahatsızlığında kullanılan damlalardan olumlu sonuç alınmadığı takdirde cerrahi operasyon öncesi başka bir yol olan laser tedavisine gidilir. Laser tedavisindeki amaç göz içi basıncını normal seviyeye çekmektir.
Cerrahi Yöntem
Cerrahi Tedavi: Göz tansiyonlu bir hasta kullandığı ilaçlara ve laser tedavisine rağmen göz içi basıncı normal seviyeye inmiyor ve tahribat devam ediyorsa, görme kaybı devam ediyorsa cerrahi tedavi yöntemi kullanılır. Bazen doktorlar ilaç tedavisinde hastanın ilaçları düzenli kullanmadığını ve iyileşme görülmediğini fark ederse cerrahi operasyon işlemini daha da öne çekebilir. Glokom ameliyatında, ameliyatı olacak olan hasta bebek ve çocuksa genel anestezi, yetişkin bir hastaysa lokal anestezi ile yapılır. Bu ameliyatın amacı göz içi basıncının artmasına neden olan göz içi sıvısının dışarı çıkmasını kolaylaştırmaktır.
Elektronik Gözlükler ve Elektronik Büyüteçler
Göz tansiyonu bulunan hastalar için aşağıdaki elektronik büyüteçleri ve elektronik gözlüklerin kullanımı son derece önemlidir. Bunlar gözü yormayan fonksiyonel cihazlardır.