Blog

Görme Yetersizliği Nedir?

görme yetersizliği nedir

Görme yetersizliği, bir kişinin görme yeteneğinde azalma veya sınırlama olduğu durumu ifade eder. Gözlerin yapısal veya işlevsel bozukluklarından kaynaklanabilir ve kişinin görme kabiliyetini etkileyebilir. Bu durum birçok farklı şekilde ortaya çıkabilir ve derecesi kişiden kişiye değişebilir.

Görme yetersizliği, kişinin görme netliğinde, görme alanında veya her ikisinde de sorunlar yaşamasına neden olabilir. Çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir, bunlar arasında doğuştan gelen göz hastalıkları, travma, enfeksiyonlar, yaşa bağlı değişiklikler, genetik faktörler, retina hastalıkları, glokom, katarakt veya yüksek miyopi gibi göz rahatsızlıkları bulunabilir.

Görme yetersizliği, kişinin yaşamı üzerinde önemli etkileri olabilir. Kişi, günlük aktivitelerini bağımsız bir şekilde gerçekleştirmekte zorluklar yaşayabilir, okuma, yazma, araç kullanma, yüz tanıma gibi becerilerde sorunlar yaşayabilir veya kişisel güvenlik konularında zorlanabilir. Ancak, teknolojik ve rehabilitasyon hizmetleri ile görme yetersizliği olan bireylere destek ve yardım sağlanabilir, bu sayede bağımsızlıklarını ve katılımlarını artırabilirler. Görme yetersizliği olan bireyler, özgüvenlerini geliştirmek, eğitim ve istihdam fırsatlarına erişmek ve toplumda tam katılım sağlamak için çeşitli destekleyici araçlar ve hizmetlerden yararlanabilirler.

Kişinin net bir şekilde görememesi veya tamamen kör olması anlamına gelmektedir. Bu durum bireyin bir gözünü veya her iki gözünü etkileyebilir. Görme derecesi hafiften, ileri seviyeye kadar değişebilir. Bu kişiler, günlük aktivitelerini yerine getirmede zorlanabilir, bağımsızlıklarını kaybedebilir ve yaşamları büyük ölçüde etkilenebilir.

Görme Yetersizliğinin Nedenleri Nelerdir?

Görme yetersizliğinin nedenleri arasında, yaşlanma, genetik faktörler, enfeksiyonlar, yüksek tansiyon, diyabet, travmalar ve bazı hastalıklar yer alır. Belirtileri arasında, bulanık veya sisli görme, nesnelerin renklerini veya detaylarını ayırt edememe, ışık kirliliği veya görme alanının daralması yer alır. Bunlara ek olarak;

Refraktif Hatalar:

Bu, gözün düzgün bir şekilde odaklanamamasına neden olan bir durumdur. Miyopi (uzağı görememe), hipermetropi (yakını görememe) ve astigmatizma en yaygın refraktif hatalardır.

Katarakt:

Göz merceğinin bulanıklaşması sonucu görme yetersizliği oluşur. Katarakt, yaşlanma, uzun süreli güneş maruziyeti, göz yaralanmaları, şeker hastalığı gibi birçok faktöre bağlı olarak gelişebilir.

Glokom:

Göz içindeki basıncın artması sonucu optik sinirin hasar görmesi sonucu oluşan bir durumdur. Yavaşça ilerleyebilir ve tedavi edilmediğinde kalıcı görme kaybına neden olabilir.

Retina Sorunları:

Retina, gözdeki ışığı algılayan ve beyne ileten dokudur. Retina yırtıkları, retina dekolmanı, retina damar tıkanıklıkları gibi çeşitli retina sorunları görme yetersizliğine neden olabilir.

Göz İltihapları ve Enfeksiyonlar:

Göz enfeksiyonları, korneanın veya diğer göz dokularının enfeksiyonu olarak görme engeline yol açabilir.

Görme Siniri Sorunları:

Optik sinir, gözden aldığı görüntüleri beyne ileten sinirsel bir yapıdır. Optik sinir hastalıkları veya zedelenmeleri, görme sinyallerinin iletilmesinde sorunlara neden olarak görme engeline yol açabilir.

Genetik ve Kalıtsal Faktörler:

Bazı görme engeli doğuştan gelir ve genetik bir geçişe sahip olabilir. Örnek olarak, retinitis pigmentoza gibi kalıtsal görme bozuklukları bu kategoriye girer.

Diğer Faktörler:

Diyabet, hipertansiyon, yaşlanma, üveit ve travmalar gibi diğer sağlık sorunları ve durumlar da görme yetersizliğine katkıda bulunabilir.

Bunlar sadece bazı önemli nedenlerdir ve her durum kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Görme engeli yaşayan kişiler, doktorlarına başvurarak sorunun nedenini belirlemek ve uygun tedavi yöntemlerini saptamak için değerlendirme yapmalıdır.

Görme Yetersizliğinin Türleri Nelerdir?

Görme yetersizliği farklı türlerde görülmektedir. Görüldüğü tür ve dereceye göre görme yetisinde meydana gelen engel değişiklik göstermektedir. Bazı görme bozuklukları şu şekildedir;

Bulanık görme: Görüntülerin net olarak algılanamaması durumudur. Nesnelerin ayrıntıları belirsiz veya bulanık olarak görülebilir.

Kısıtlı görme: Kişinin görüş alanı daralmış veya daraltılmıştır. Kişi, çevresindeki nesneleri tam olarak göremeyebilir veya sadece belirli bir alanı net olarak görebilir.

Körlük: Kişi tamamen görememe durumudur. Bu, nesneleri veya çevreyi hiç görememek anlamına gelebilir veya sadece ışık ve gölgeleri algılayabilmeyi içerebilir.

Renk körlüğü: Kişi bazı renkleri veya renk tonlarını doğru bir şekilde ayırt edemez. Renkler arasındaki farkı belirlemekte zorluk yaşanır.

Kontrast duyarlılığı sorunu: Kişi, nesnelerin veya şekillerin birbirinden farklılık gösteren renk veya tonlarını algılamada zorluk yaşayabilir. Özellikle düşük kontrastlı ortamlarda sorun yaşanabilir.

Görme Yetersizliği Total Nedir?

Görme yetersizliği total, kişinin tamamen kör olması anlamına gelir. Bu durum, gözde, gözden beyine ilerleyen iletim yolunda veya beyindeki görme merkezinde ortaya çıkan sorunlar nedeniyle oluşur. Görme yetersizliği total olan kişiler, hayattan beklentilerini, yaşantısını etkileyen ve düzenli göz sağlığı kontrolü gerektiren bir durumla karşı karşıyadırlar.

Bu  bireylerin özel eğitim veya destek eğitim hizmetlerine ihtiyaç duydukları bilinmektedir. Bu bireyler için kabartma alfabesi, konuşan metinler, dokunsal ipuçları ve işitsel ipuçları gibi araçlar kullanılabilir.

Görme Yetersizliği Olan Bireyler Nedir?

Görme yetersizliği olan bireyler, net bir şekilde göremeyen veya tamamen kör olan bireylerdir. Bu  bireyler, görme engelinden etkilenme düzeyleri ve görme keskinliklerine göre yasal ve eğitsel olarak iki farklı şekilde tanımlanabilir.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir