Blog

DİYABETİK RETİNOPATİ NEDİR?

diyabetik retinopati

Diyabetik retinopati,  diyabet hastalarında sık görülen bir göz hastalığıdır. Diyabet hastalığı, kan şekerinin kontrolsüz yükselmesine neden olur. Bunun sonucunda da gözde bulunan damarlar hasar görür. Gözde uzun vadede görme kaybına neden olur. Bu hastalık, gözdeki kan damarlarının hasar görmesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur.

Göz retinasına zarar veren hastalık, görmede bulanıklığa, ani görme kaybına, göz organında ağrıya, şişkinliğe, kızarıklığa, karanlıkta görmemeye, görüş mesafesinde uçuşan şekiller görmeye neden olur.

Diyabetik Retinopati Belirtileri Nelerdir?

Diyabetik retinopati, erken evrelerinde herhangi bir belirti göstermeyebilir. Hastalığın başlangıcında belirgin belirtiler olmadığı için de hastalığın ileri seviyesinde fark edilmesine yol açar. Bu da oldukça büyük bir risk teşkil etmektedir. Bu yüzden belirtileri dikkatli takip etmek gerekir. Hastalık sürecinde ortaya çıkan ilk belirtiler:

  • Kan damarlarının ilerleyen hasarı
  • Gözde bulanık görme
  • Görme kaybı
  • Çift görme
  • Renklerin soluk görünmesi gibi semptomlara neden olabilir.

Diyabetik Retinopati TürleriNelerdir?

Diyabet ile ilişkili olan bu hastalık, iki türde olabilir. Bunlar: nonproliferatif ve proliferatif. Nonproliferatif diyabetik retinopati, kan damarlarının hafif hasar gördüğü bir evredir. Proliferatif türünde ise daha ciddi bir evredir ve kan damarları gözün içine doğru büyümeye başlar. Bu durum, gözün içindeki sıvının boşalmasını engelleyebilir ve görme kaybına neden olabilir.

Diyabetik Retinopatinin Evreleri Nelerdir?

Hastalık üç evrede ilerleme gösterir. Bunlar;
  1. Evre ( Zemin Retinopati ) : Birinci evrede meydana gelen damarlardaki kan sızıntısı retinada tomurcuklanmalara neden olur. Diyabet hastası olan kişilerde bu risk çok yüksek olmakla birlikte ileriki dönemlerde görme kaybına neden olmaktadır. Bu evrede görme kaybı yoktur. Ancak ileri seviyeye taşıdığı için temkinli olmak gerekmektedir.
  2. Evre ( Preploliferatif Retinopati) : İlk evreden sonra gözde meydana gelen rahatsızlık daha da şiddetlenmektedir. Retina damarlarında daha belirgin kanlanma ve ağrılar gözlemlenir. Bu evrede görme kaybı yaşanmaktadır.
  3. Evre (Proliferatif Retinopati): Bu evredeki en büyük risk retina dekolmanıdır. Retinanın gözün arka tarafında bulunan tabakadan ayrılmasıdır. Bu çok şiddetli kanamalara neden olmaktadır. Bu aşamada yaşanan görme kaybını geri getirmek mümkün değildir. Ancak uygulanan doğru tedaviler ile mevcut görme korunabilir.

Diyabetik Retinopati Tedavisi Nedir?

Bu göz hastalığının tedavisi, evrenin ciddiyetine göre değişebilir. Erkenevrelerde, kan şekeri seviyelerinin kontrol altına alınması, tansiyonun düzenlenmesi ve gözlerin düzenli olarak kontrol edilmesi önemlidir. İlerleyen evrelerde, lazer tedavisi veya ilaç enjeksiyonu gibi tedaviler uygulanabilir.

Bu hastalık, tedavi edilmediğinde ciddi görsel bozukluklara neden olabilir. Bu nedenle, diyabet hastalarının düzenli göz muayeneleri yaptırmaları ve kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutmaları önemlidir.

Bulunduğu evreye göre tedavisi değişen hastalığın göz içi ilaç enjeksiyonları, lazer tedavisi ve cerrahi tedavi ile kontrol altına alınması öngörülmektedir.

Diyabetik Retinopati Kimlerde Görülür?

Hastalık, tip 1 veya tip 2 diyabet hastalarında görülebilir. Her ikidiyabet türü de yüksek kan şekeri seviyeleriyle ilişkilidir ve uzun vadede gözdeki kan damarlarına zarar verebilir. Diyabetik retinopati, diyabet hastalarının yaklaşık yüzde 80’inde 20 yıl içinde ortaya çıkar.

Diyabetik retinopati riskini artıran faktörler arasında diyabet süresi, yüksek kan şekeri seviyeleri, yüksek tansiyon, sigara içmek, yüksek kolesterol seviyeleri, hamilelik ve diyabetik nefropati gibi böbrek hastalığı sayılabilir. Diyabetik retinopati ayrıca, diyabet yaşının genç yaşta başlaması, diyabetin kötü yönetimi, aile öyküsü ve bazı genetik faktörlerle de ilişkilidir.

Diyabetik retinopati, erken evrelerinde herhangi bir semptom göstermeyebilir, bu nedenle diyabet hastalarının düzenli göz muayeneleri yaptırmaları önemlidir. Diyabetik retinopati, erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir ve ilerlemesi önlenebilir. Bu nedenle, diyabet hastalarının göz sağlığına özen göstermeleri ve düzenli olarak göz doktorlarına gitmeleri gerekmektedir.

Diyabetik Retinopati Hastalığından Korunmak İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Sağlıklı beslenme tüm hastalıklarda olduğu gibi bu hastalıkta da oldukça önemlidir. Kan şekeri değerinin artması hastalığı tetikleyen ilk faktördür. Bu yüzden kan şekeri seviyesini normal olan aralıklarda tutmamız gerekmektedir.

Diyabetik retinopatiden korunmak için;
  • Düzenli olarak spor ve egzersiz yapılmalı, yürüyüş rutinlerimiz arasında olmalıdır.
  • Alkol, sigara gibi alışkanlıklar hayatımızdan çıkarılmalı. Sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir.
  • Doktorlarınızın verdiği diyabet ilaçlarını düzenli kullanıp, kontrollere zamanında aksatmadan gidilmelidir.

Hastalığın kontrolü çok önemlidir. hızlı ilerlememesi için üç ayda bir kan testi ile değerlerin ölçülmesi gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir