Blog

Körlük Ve Görme Engellilik Nedenleri ve Önlemleri

görme engellilik nedenleri

Körlük ve görme engellilik nedenleri ve önlemleri konusunu tek bir noktaya toplamak hatalı olacaktır. Bunun birçok nedeni olabilir. Bu nedenleri kategorilemek sorunu anlamak ve çözüm yollarını araştırmak açısından çok önemlidir.

Körlüğün yaygın türleri, nedenleri ve önlenebilir önlemlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
  1. Genetik Nedenler: Bazı görme engellilikleri, genetik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilirler. Doğuştan gelen genetik bozukluklar, Retinitis Pigmentosa veya albinizm gibi hastalıklar körlüğe yol açabilirler. Görme engellilik nedenleri arasında ilk sırayı alan genetik nedenler sadece anne babadan gelmemektedir. Geniş ailede yer alan birçok bireyden de etkilenilebilmektedir.
  2. Çevresel Nedenler: Çevresel nedenler de görme engeli riskini artırabilir. Örneğin yüksek sesli müzik gibi yüksek düzeyde ses kirliliği, göz sağlığını ciddi şekilde etkileyebilir. Buna ek olarak geçirilen kazalar, bebek anne karnındayken annenin geçirdiği kazalar da körlük ve görme engellilik nedenleri arasında yer almaktadır.
  3. Yaşlılık: Yaşlılık nedeniyle ortaya çıkan körlük, makula dejenerasyonuna veya katarakt gibi göz rahatsızlıklarına bağlıdır. Birçok hastalığın zaman içinde geldiği nokta da göz sağlığına dokunmaktadır. Şeker, tansiyon, damar romatizması gibi hastalıklar gözü olumsuz yönde etkilediği için körlük ve görme engellilik nedenleri arasında yer almaktadır.
  4. Diyabet: Diyabet, göz sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturabilir. Yüksek kan şekeri seviyeleri, retina hasarına neden olabilir ve körlüğe yol açabilir. Bu açıdan şeker kullanımı çocuk yaştan itibaren oldukça önemlidir. paketli ürünlerin ve şeker kullanımının kontrol edilmesi gerekmektedir.
Görme Engelliliği İçin Alınacak Önlemler:
  1. Körlük ve görme engellilik nedenleri ve önlemleri için göz sağlığına düzenli olarak baktırmak, muayene ettirmek ve tedavi etmek önemlidir. Rutin kontrolleri kesinlikle aksatmamak gerekir. Buna ek olarak ağrı, sulanma, kızarıklık gibi şikayetlerde doktora başvurmak çok önemlidir.
  2. Gözlük veya kontakt lens kullanmak, göz sağlığına dikkat etmek için önemlidir. Doktorun verdiği gözlükleri takmayı aksatmamak bu konudaki kontrolleri ihmal etmemek gerekir. Buna ek olarak temizlikleri de göz sağlığı için çok titizlikle yapılmalıdır.
  3. Çevresel faktörleri minimize etmek, yüksek sesli müzik veya tozlu ortamlarda bulunmamak gerekir. Göz sağlığını beden sağlığı da etkilemektedir. Bu yüzden tüm bedeni sağlıklı tutabilmek için bulunulan ortamlara dikkat etmek gerekmektedir.
  4. Sağlıklı bir yaşam tarzını sürdürmek, sağlıklı beslenme ve egzersiz yapmak özellikle diyabet riskini düşürmek için önemlidir. açık alanda yapılacak düzenli yürüyüşler göz sağlığını da olumlu yönde etkileyecektir.
  5. Genetik danışmanlık almak, ailede görme engelli bireyler varsa bu yönde tedbir almak gereklidir.
  6. Eğer ki var olan bir rahatsızlık varsa, erken teşhis ve tedavi süreci başlatmak önlenebilir bir yol olarak karşımıza çıkar.

Körlük ve görme engellilik, görme yeteneğinin tamamen veya kısmen kaybedilmesi durumudur. Görme bozukluğu olan kişilerin eğitim, iş, sosyal hayat ve günlük yaşamda karşılaştıkları zorluklar vardır. Körlük ve görme engelliliğin nedenleri ve önlemleri şöyle sıralanabilir:

Körlük ve görme engelliliğin nedenleri arasında genetik faktörler, doğum öncesi veya sonrası enfeksiyonlar, yaralanmalar, zehirlenmeler, tümörler, diyabet, glokom, katarakt, trahom, retina dekolmanı gibi göz hastalıkları sayılabilir. Bazı durumlarda körlük veya görme engelliliği doğuştan olabilir.

Körlük ve görme engelliliğin önlenmesi için yapılması gerekenler arasında düzenli göz muayenesi yaptırmak, göz sağlığına dikkat etmek, göz enfeksiyonlarına karşı hijyen kurallarına uymak, göz yaralanmalarından korunmak, diyabet gibi sistemik hastalıkları kontrol altında tutmak, gerekli durumlarda gözlük veya kontakt lens kullanmak sayılabilir. Ayrıca körlük veya görme engelliliği olan kişilere erken tanı ve tedavi imkanı sağlamak, rehabilitasyon hizmetleri vermek, eğitim ve istihdam olanakları sunmak da önemlidir.

Görme Bozukluğu Olan Kişileri Tanımak İçin Bazı İpuçları Şunlardır:

– Görme bozukluğu olan kişiler genellikle gözlük veya kontakt lens kullanırlar.

– Görme bozukluğu olan kişiler bazen beyaz baston veya rehber köpek gibi yardımcı araçlar kullanırlar.

– Görme bozukluğu olan kişiler yakın veya uzak mesafede net göremedikleri için nesnelere yaklaşmak, gözlerini kısmak, başlarını eğmek veya yana çevirmek gibi davranışlar sergileyebilirler.

– Görme bozukluğu olan kişiler ışığa karşı hassas olabilirler, gece görüşünde zorlanabilirler, renkleri ayırt etmekte güçlük çekebilirler veya görüş alanlarında kayıp yaşayabilirler.

– Görme bozukluğu olan kişiler göz yorgunluğu, baş ağrısı, göz kaşıntısı gibi şikayetlerden yakınabilirler.

Bu ipuçları görme bozukluğu olan kişileri tanımaya yardımcı olabilir. Ancak görme bozukluğunun derecesi ve nedeni kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu nedenle görme bozukluğundan şüpheleniyorsanız mutlaka bir göz hekimine başvurunuz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir